Indivd engagerat i EU:s digitaliseringsarbete

Indivds AI-expert Leonard Johard har bjudits in att delta i European Digital SME Alliance arbetsgrupp med fokus på AI. Organisationen rapporterar till EU-kommissionen och bevakar bland annat AI och konsekvenserna för mindre företags möjlighet till påverkan på EU:s beslut inom digitaliseringsområdet.

European Digital SME Alliance är en gemenskap av små och medelstora IT-företag. Dess medlemmar är nationella och sektoriella digitala små och medelstora företag och föreningar i 30 länder och regioner inom EU. Tillsammans representerar de i sin tur mer än 20 000 små och medelstora företag i Europa. European Digital SME Alliance är medlem i SME United, som är de små- och medelstora företagens gemensamma europeiska organisation. 

Tillsammans med EU-kommissionens gemensamma forskningscenter JRC har European Digial SME Alliance startat flera arbetsgrupper, bland annat en med fokus på artificiell intelligens. Leonard Johard har bjudits in att delta i denna utifrån sin väl beprövade expertis inom AI.

Ny fokusgrupp för AI i Europa

I arbetsgruppen för AI deltar direkt ett 60-tal små och medelstora europeiska företag och i hela innovationsnätverket finns 100-tal liknande företag.

– Arbetsgruppen för AI övervakar utvecklingen, upptagningen och effekterna av AI i Europa enligt EU:s samordnade plan för artificiell intelligens, som antogs i december 2018, säger Leonard Johard.

Arbetsgruppen ska hjälpa EU-kommissionen att förstå antagandet, användningen och effekterna av AI och relaterad teknik. Den ska definiera det nuvarande tillståndet för antagande och användning av AI och följa vad som förändras genom införandet av AI-verktyg när det exempelvis ledningsförändringar och dataintegration, produktions-, support- eller ledningsprocesser. Den ska också bevaka AI:s sociala och ekonomiska effekter på exempelvis kompetens, rekrytering och relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare.

– Vi arbetar just nu med en rapport om konsekvenserna för och mindre företags möjlighet till påverkan på EU:s beslut inom digitaliseringsområdet. Tillsammans med EU:s digitaliseringsgrupp för vi också gemensamma diskussioner om betydelsen av AI och dess konsekvenser med bland annat EU-parlamentet. Vårt arbeta blir en viktig feedback till framtida lagstiftning och sanktioner inom EU, slutar Leonard Johard.